Apeldoorn, Julianakerk

 
 

Bovenstaande foto's tonen de nieuwe situatie sinds 2016.

 

Foto: Marga de Gijt © 2017

 

 
 

 
 

Foto: Arie den Heijer

 

 
 

 
 

Een collectebus t.b.v. het orgelfonds voor het onderhoud aan het orgel. Foto: Arie den Heijer

 

Na 1958 is de oorspronkelijke Fluit 4' vervangen door een Quint 2 2/3 dit op kosten en advies van de toenmalige organist Rudi Hoefman. Ook is waarschijnlijk in deze periode een pedaal register Bazuin 16' toegevoegd aan het orgel.
Het interieur van de kerk is 1967 ingrijpend veranderd, mede door het verplaatsen van het orgel naar de zijde boven de grote deuren. Hiervoor is een nieuwe orgelkast gebouwd door de firma Koch die delen van het oorspronkelijke houten front verwerkt heeft in de kast.
Om het orgel meer geluidssterkte te geven is het gehele orgel van een laklaag voorzien.

•In 1987 zijn vanuit de Johanneskerk aan de Arnhemseweg te Apeldoorn (Walcker orgel) een 16 voets Bazuin en een trompet 8' als pedaal register toegevoegd. Om dit te realiseren is er een windlade uit het Walcker orgel achter het orgel bijgeplaatst. Op deze lade werden de "nieuwe" Trompet 8' en de originele Octaafbas 8' uit het orgel geplaatst. Op de plaats van de octaafbas in het orgel kwam de "nieuwe" Bazuin 16' te staan, omdat het orgel al een register Bazuin 16' had kreeg dit register de naam Fagot 16'.
•In november 1990 zijn nog de Trompet en Hobo- registers vervangen en door Stinkens geďntoneerd.
•In september 1991 door de firma Flentrop onderhoud gepleegd aan de speeltafel en hebben zij delen van het orgel opnieuw geďntoneerd.
•In 2007 zijn de Bazuin 16' en de Trompet 8', inclusief de windlade, weer verwijderd omdat deze uitbreiding in de praktijk niet bleek te voldoen. De octaafbas 8' die in 1987 achter het orgel is geplaatst is weer teruggezet op de originele plaats in het orgel, hierdoor is de klank van register weer in balans met de andere registers.

•De overgebleven windlade staat nu naast het orgel als "demonstratie model".
•In 2009 is een luchtbevochtiger in het orgel geplaatst. Mede door de aanleg van een nieuw verwarmingssysteem in de kerkzaal was de luchtvochtigheid regelmatig te laag, hierdoor ontstonden er storingen. Op advies van de huidige orgelbouwer, de Fa. Nijsse, heeft de Algemene kerkenraad positief beslist over de aanschaf van een luchtbevochtiger voor dit historisch waardevolle orgel. Door het bedrijf Climate Tuning is een bevochtiger geplaatst, nadat door een aantal vrijwilligers de water toe en afvoer is aangelegd. Ook heeft dit bedrijf een aantal adviezen gegeven om tot een beter klimaat rondom de wind-motor te komen en de motor stiller te laten functioneren. Tegelijkertijd is ook de elektrische installatie in het orgel uitgebreid en aangepast aan de huidige eisen en is er een nieuwe schakelaar met sleutel gemonteerd. Al deze verbeteringen zijn in eigen beheer, door vrijwilligers, tot stand gekomen.
•De Trompet 8' en de Hobo 8' die in 1990 geplaatst zijn, op initiatief en ook bekostigd, door de toenmalige organist Rudie Hoefman zijn in september 2009 opnieuw geďntoneerd door orgelmaker René Nijsse.
Hierdoor is de klank van deze 2 registers weer terug gebracht naar het klankbeeld zoals bedoeld bij de bouw van het orgel in 1928. Voornaamste kenmerk van deze intonatie is dat de klank van beide registers aanmerkelijk zachter en milder is geworden.

In 2016 is de Julianakerk gerenoveerd. Het interieur heeft een nieuwe look gekregen! Het orgel werd door de firma Nijsse gerestaureerd. De orgelkas werd wit geschilderd.

 

Info: http://www.julianakerk.org


Dispositie Van Leeuwenorgel (1928, met latere toevoegingen)

Hoofdwerk: 2e klav: (C-g3) Pedaal: (C-f1) Speelhulpen:
Bourdon 16 Vioolprestant 8 Open Subbas 16 I-II, P-I, P-II
Prestant 8 Gemshoorn 8 Bourdon 16 Superoct.koppel II
Roerfluit 8 Holfluit 8 Octaafbas 8 Sup.oct.koppel I-II
Salicionaal 8 Fluit 4 * Bazuin 16 Suboct.koppel I-II
Octaaf 4 Quint 2 2/3 *  
Gemshoorn 4 Woudfluit 2  
Quint 2 2/3 Terts 1 3/5 *
Octaaf 2 Basson-hobo 8 Tractuur: rein-pneumatisch
Mixtuur 3-5 st. Tremolo
Cornet 5 st.
Trompet 8 * = niet origineel.


Home
Terug naar vorige pagina