Hoorn, huisorgel

   
   

   
   

Hoofdtoren met visafslag te Hoorn.

Oosterpoort Hoorn

   
Klavieren zijn afkomstig uit de voormalige Oosterkerk(?) in Amsterdam. Oorspronkelijk tot g3, nu ingekort tot f3. Ivoor belegd.
   

   
   

In de onderkast staat lade I met de pijpen van de Octaaf 4 vt (C - D# in front), de Doublette 2 vt en de Quint 1 1/3 diskant. De 4 vt is van hout tot a1, de 2 vt is van hout tot c1. Boven de diskantpijpen hangt de geluidsdemping kist van de windmotor Ventola 3/70. Door de messingdraden naar het wellenbord van de pedaaltractuur is viltlint gevlochten voor een geluidloze werking.


In de bovenkast staat lade II. Hierop staan de Gedekt 8 vt, de Gedekt fluit 4 vt en de Holquint 2 2/3 vt. Van de Gedekt 8 vt liggen de pijpen C tot F# boven in de kast. De pijpen G tot g staan in het front, naar binnen sprekend. De 4 vt is geheel van metaal, van de Holquint is de diskant van metaal.
 
   
   

In de kroonlijst staat de tekst: JdV- Gemaeckt tot veeler Vermaeck - MMI
Kalligrafie: Joop Willemse, Hoorn

   

   
   

Door het wegnemen van de lessenaar wordt een deel van de lade II toegankelijk. Zichtbaar zijn de speelkleppen van de transmissie van de Gedekt 8 vt.

   
   

De vaste bespeler van het orgel
Het afdichtingpaneel van de onderkast kan op een kier gezet worden om de luidheid van de daar geplaatste registers in overeenstemming te brengen met de registers in de bovenkast bij geopende deurtjes.

   
  Tekst en foto's: Johan de Vries
Orgel voltooid 2001. Kast uitgevoerd in geschilderd grenen.
Dispositie:
Man I
Gedekt 8 vt (transmissie)
Octaaf 4 vt
Doublette 2 vt
Quint 1 1/3 diskantMan II
Gedekt 8 vt
Gedektfluit 4 vt
Holquint 2 2/3
Koppels: P-I, P-II, I-II
Frontpijpen zijn de pijpen G tot g van de Gedekt 8 vt. Kleuradviezen Schildersbedrijf v. Diepen, Hoorn. Deurschilderingen zijn van J. Schuitemaker, Medemblik.
 
   

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück