Huisorgel V.d. Vegt

   
   
"Vanaf ongeveer 1980 heb ik gebouwd aan een 2 klaviers huisorgel met (aangehangen) pedaal. Door zeer compact te bouwen past het in een hoek van mijn huiskamer. Het orgel heeft een breedte van 140 cm en een diepte van 54 cm, waarbij de klavieren zo'n 20 cm uitsteken en het pedaal nog iets meer. De hoogte aan de baskant is 220 cm, maar na 30 cm loopt dat schuin naar rechts af tot 150 cm. Het was rond 1983 zover klaar, dat ik het met een huisconcert aan vrienden en kennissen kon presenteren."

 

   
   
"Hierbij een paar inkijkjes in het binnenwerk tijdens de opbouwfase van het orgel. Linksboven zien we v.l.n.r. de 2’ Prestant achter de ruiten van de bovenkast met de kleinste pijpjes op de lade. Daarachter de Gedekte 8’ met geheel boven nog juist zichtbaar een paar pijpen van de Gedekte 4’. De rest van die 4’ zit onder de plank, waarin de 2’ geplaatst is. De metalen pijpen in het midden is de Quint 3’ vanaf f klein en tegen de achterwand de discant van de Holpijp 8’. De baskant daarvan is in de onderkast opgestapeld. Het groot octaaf van de Gedekte 8’ zit in de linkertoren, alsmede de grootste pijpen van de 2’. Tussen de Holpijp 8’en de 3’Quint heb ik later nog de 4’ Spitsfluit weten te plaatsen. In
een volgend stadium is achter de lessenaar de Cimbel geplaatst, deze is
in het groot octaaf enkel een 2/3' en vanaf c0 2-sterk met 2/3'+1/2' en repeteert dan op c1 en f1 enz."

   

   
"Hierboven nemen we een kijkje achter de weggenomen lessenaar met de kleine Cimbel-pijpjes helemaal vooraan. Het groot octaaf heeft ιιn rij pijpen en vanaf c klein worden dat er 2 per toets, een aantal malen repeterend. Voor het 3 gestreept octaaf had ik nog een paar kleine metalen pijpjes.
Achter de Cimbel zien we de diskant pijpen van de (gedekte) Fluit 4' alsmede de conducten naar de baskant daarvan.
Daar weer achter zien we de pijpvoeten van de Prestant 2', die in het front te zien zijn boven de lessenaar achter het glas van de bovenkast. Geheel rechts zijn de hoogste pijpen van het 2 voets register rechtstreeks op de windlade geplaatst. "
De dispositie:  
Bovenklavier:
Holpijp 8’
Spitsfluit 4'
Quint 3’ vanaf f klein
Onderklavier:
Gedekte 8’
Gedekte Fluit 4’ (wijde mensuur)
Prestant 2’
Cimbel 2 sterk
Foto's en info: J.v.d. Vegt, http://www.xs4all.nl/~jvdvegt
   

 

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurόck