Groesbeek, Hervormde Kerk

   
   

   
   

   
   
Foto's: Jan Zwart © 2008
   
   
Het orgel van de Hervormde Kerk in Groesbeek.

Op de plaats van dit kerkgebouw hebben drie eerdere kerken gestaan. De huidige kerk werd waarschijnlijk in de vijftiende eeuw gebouwd. De toren dateert uit de veertiende eeuw. In 1798 werd bij een ramp het middenschip weggeslagen. Het koor kwam toen los te staan van de toren.
De grond tussen beide werd - evenals het omliggende terrein - voor begraafplaats bestemd. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig beschadigd door een granaatinslag.
In 1954 werd de kerk herbouwd. Daarbij werd het middenschip dat in 1798 was vernietigd, in ere hersteld. Fragmenten van een in zandsteen uitgevoerd altaar werden bij de restauratie aangetroffen, evenals een Romaanse piscine, die achter een dichtgemetselde nis werd aangetroffen. Door de herbouw van het schip was een nieuwe indeling noodzakelijk. Het koor, vroeger met banken bezet, is nu Liturgisch centrum. Het vergrote kerkgebouw telde voor kort 330 zitplaatsen. In 2003 zijn een aantal rijen banken verwijderd, om achter in de kerk meer ruimte voor ontmoeting te hebben.

Het orgel (boven de ingang, onder de toren) is van een onbekende bouwer uit de 19e /begin 20e eeuw.
De dispositie:
Manuaal: (C-f3)
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Cornet 4 st. discant
Mixtuur 3-4 sterk
Pedaal: (C-c1)
Subbas 16

Koppeling

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück