Grave, Hervormde Kerk

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   
Foto's: jancoschout@solcon.nl 2007
Info: Piet Bron
   
   
De geschiedenis van het orgel in de Hervormde kerk van Grave is lange tijd onduidelijk geweest. Voor 1794 kerkten de Hervormden in de Elisabethskerk. In dat jaar werd deze kerk door de Fransen aan de Katholieken teruggegeven. Het orgel uit de oude kerk was tijdens het beleg zwaar beschadigd. Dit orgel werd gebouwd door Johan Hageman, orgelmaker te Dinxperlo. Hess vermeldde in zijn dispositieoverzicht dat het twee manualen had met veertien stemmen. De oude dispositie is nog op de orgelkas leesbaar. Het is overigens de vraag of het voltooid is geweest. Het orgel is door Johan Tits uit Venray overgebracht naar de oude kloosterkerk die nu als Hervormde kerk in gebruik was genomen. In 1806 heeft Tits met het oude materiaal een nieuw orgel gebouwd met slechts n manuaal en twaalf stemmen. De klaviatuur bevond zich oorspronkelijk aan de achterzijde van het orgel, maar is door Tits aan de zijkant geplaatst. Aan de achterzijde zijn de gaten van de registerstokken met hun opschriften nog altijd aanwezig. Het orgel is in 1837 door de gebroeders Franssen gerepareerd, en in 1846 uitgebreid gerestaureerd door P.G. Sneltjes uit Cuijk en door A.A. Kuerten uit Huissen.

In 1970 was het orgel in een dusdanig slechte staat dat het onbespeelbaar was. Geadviseerd door Klaas Bolt werd het door de firma De Graaf
uit Leusden gerestaureerd. Het orgel kreeg nu ook een electrische windvoorziening, maar de oude handspaanbalgen bleven bruikbaar. Op 12 oktober 1974 is het gerestaureerde orgel weer in gebruik genomen. De dispositie:
Manuaal:
Prest. 8
Holpijp 8
Fiool d. Gam. 8 (C-H in Prestant 8)
Octaaf 4
Fluitd.s 4
Quint 3
Octaaf 2
W. Fluit 2
Quintfluit 1 1/3
Mixstuur 3 st.
Cornet 4 st. (cis0)
Tromp. 8 B/D
Pedaal: Aangehangen.

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurck