Heemstede, Oude Kerk

   
   

   
   

   
   

   
   

   

Foto's: Jan van der Male 2007
Tekst: Jan van der Male

   
Het orgel in de Oude Kerk te Heemstede is gebouwd door Andries van Bolder in 1753 voor de Hervormde Kerk te Oldebroek.
In 1797 voerde orgelbouwer R. Knol reparaties uit en voegde zeer waarschijnlijk een piano-forte mechaniek toe. Daarnaast werd een trede aangebracht voor het bedienen van de Trompet 8.
In 1801 vernieuwde Knol n van de twee blaasbalgen.
Zwier van Dijk uit Kampen herstelde het Van Bolder-orgel in 1854 en 1864. Hierbij werd de piano-forte trede verwijderd en een zwelkast geplaatst. Daarnaast werd de dispositie gewijzigd.
In 1929 kwam er in de Hervormde Kerk te Oldebroek een nieuw orgel van de hand van A.S.J. Dekker uit Goes. Hij plaatste het Van Bolder-orgel in 1930 in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Kornhorn. Hierbij werd de onderkas gesloopt aangezien het orgel werd omgevormd tot een balustrade-orgel.
In 1935 werd de Trompet 8 en de Vox Humana 8 buiten gebruik gesteld. Deze werden in 1949 door K. Mateboer opgekocht, die het orgel tevens schoonmaakte.
In 1985 werd het orgel aangekocht door de Hervormde Gemeente te Heemstede en al spoedig ontstonden er plannen tot restauratie/reconstructie.
Deze werd in 1989 uitgevoerd door S.F. Blank te Herwijnen onder leiding van adviseur Klaas Bolt. De orgelkas werd gereconstrueerd evenals
de windvoorziening en de mechanieken. Daarnaast werd de orginele dispositie hersteld. Albert de Klerk verzorgde het inspelingsconcert van het nu zo fraaie Van Bolder-orgel in de Oude Kerk te Heemstede.
In 2009 breidde Flentrop Orgelbouw het orgel uit met een vrij pedaal met 3 registers.
De dispositie:
Manuaal: (C-c3)
Praestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Fluit 4
Nasart 3
Octaaf 2
Flagiolet 1
Tertiaan 2 st.
Mixtuur 4 st.
Trompet 8
Vox Humana 8
Tremulant
Pedaal: (C-d1)Aangehangen
Toonhoogte: a = 424 Hz
Stemming: Kirnberger/Bolt
Pedaal: (C-d1)
Subbas 16
Prestant 8
Trompet 8

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurck