Alkmaar, Doopsgezinde Kerk

   
   

   
   

   
   


Foto's: Jan Zwart © 2007
Historie en beschrijving van het Flaes-orgel van de Doopsgezinde kerk

Het orgel van de Doopsgezinde Kerk aan de Koningsweg is in 1866 gemaakt door Pieter Flaes & Diederich Brünjes, orgelbouwers die hun scholing kregen in de orgelmakerij Bätz & Witte in Utrecht.
In 1819 plaatste Johannes Christoffel Deytenbach een kabinetorgel in deze kerk, waarvoor hij een 4-voets orgelfront vervaardigde. Het 8-voets Flaes & Brünjes-orgel werd geplaatst achter dit ‘camouflage’-front. Daarom werden de windladen loodrecht op het front geplaatst, hetgeen resulteerde in een relatief diepe orgelkas.
 
Restauraties en wijzigingen aan het instrument werden uitgevoerd in 1924 en 1951 door Vermeulen Orgelbouw (Alkmaar) en in 1973 voerde orgelbouwer Adema (Amsterdam) een reparatie uit.

In feite is dit een dispositie voor een éénklaviers orgel. De registerverdeling (Prestanten + Cornet op Hoofdwerk / Fluiten en zachte strijker op Bovenklavier) is karakteristiek voor de kleinere Flaes-orgels. Vergelijkbare instrumenten bevinden zich in Kwadijk (Hervormde Kerk, 1866) en Beets (Hervormde Kerk, 1868)  

Tekst: © Frank van Wijk, Bergen NH, April/Mei 2000

Meer informatie: www.alkmaarorgelstad.nl 
   
De dispositie:  
Hoofdwerk: (C-f3)
Prestant 8
Octaaf 4
Quint 3
Octaaf 2
Cornet IV
Bovenklavier: (C-f3)
Holpijp 8
Salicionaal 8
Roerfluit 4

pedaal (C-c1), aangehangen

Home
Naar het kerkgebouw
Terug naar vorige pagina / Back to last page / Zurück