Tubbergen, Hervormde Kerk

   
   

   
   

   

Foto's: Gerbert-Jan Hendriksen

   
   
Het orgel is in 1788 gebouwd door Ambrost uit Haaksbergen. Op dat moment werd nog gebruik gemaakt van de RK Kerk te Tubbergen.
Een jaar later verhuist het orgel mee naar de nieuwe hervormde kerk. Deze verhuizing is niet met grote nauwkeurigheid gebeurd. Er ontbraken nogal wat pijpen. Enkele hiervan bevinden zich waarschijnlijk in het tegenwoordige orgel van de RK Kerk. Koning David, de figuur tussen de twee engelen, paste niet tussen het orgel en het plafond. Deze heeft men toen maar gehalveerd.

Het orgel heeft in de loop der tijden verschillende wijzigingen ondergaan. Hendrik Meijer uit Amsterdam brengt in 1800 een nieuwe lade aan, maar ook in de dispositie zijn wijzigingen aangebracht en heel misschien bevond de speeltafel zich oorspronkelijk aan de voorzijde.

In 1948 krijgt het orgel een electrische aandrijving. In 1971 is het voor het laatst gerestaureerd door de firma Bakker en Timmenga te Leeuwarden. Orgelbouwers en adviseurs zijn er in geslaagd het orgel de oorspronkelijke dispositie en klank terug te geven. Ook de orgelkast kreeg weer de oorspronkelijke kleur. De dispositie:
Prestant 4'
Prestant 8' (C-H gecombineerd met Bourdon 8')
Bourdon 8'
Fluit 4'
Quint 3'
Octaaf 2'
Gemshoorn 2'
Mixtuur 2-3-st bas disc.
Huidige organisten:
Gerbert-Jan Hendriksen
Koos Schollaardt
   
   

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück