Wilp, Dorpskerk 2

   
   

Naberorgel, 1853, renovatie 1976/2010

   

   

   
   

 

Geschiedenis van het orgel:
Vanaf 1849 stond er in de kerk al een orgel van de toenmalige in Deventer woonachtige orgelbouwer Carl Friedrich August Naber (1796- 1861).
De indeling van de dorpskerk was anders dan tegenwoordig. De Gotische ramen aan de oostzijde waren toen dichtgemetseld. Bij de gevechten -vlak vóór de bevrijding van Wilp in april 1945- is de dorpskerk ernstig beschadigd en ging het Naber-orgel uit 1849 verloren. Op een balkon boven de westelijke ingang van de kerkzaal werd bij de restauratie in 1952 een modern orgel van orgelbouwer Koch geplaatst, dat echter ten gevolge van de stookgewoonten van toen, geen lang leven beschoren was.

Verbouwing en plaatsing van een Naber-orgel 
2009-2010
De Stichting Monumentale Orgels Voorst (SMOV, opgericht in  2000), die actief was voor het behoud van vijf monumentale orgels, heeft samen met de Kerkenraad in 2010 de kerk weer voorzien van een Naber-orgel: het zesde monumentale orgel in de gemeente Voorst.


In een Lutherse Kerk in Deventer, die inmiddels gesloten is, stond een Naber-orgel uit 1853, dat gedemonteerd lag opgeslagen.Om het orgel in de Wilpse kerk te kunnen plaatsen moesten een nieuw balkon op zuilen boven de ingang van de kerkzaal gebouwd, de centrale verwarming vernieuwd en het orgel gerestaureerd worden. In totaal zijn de kerkenraad en de SMOV, samen met sponsors en subsidiegevers, (In 2010 gaven bijvoorbeeld Canadezen, die in de oorlog het orgel kapot hadden geschoten, een gift) erin geslaagd de voor dit project benodigde geld bijeen te brengen. De dispositie uit 1976 in de Evangelisch-Lutherse kerk bleef na de renovatie en reconstructie in Wilp in 2010. ongewijzigd. Waar nodig zijn herstellingen uitgevoerd. Het houtwerk is nog voor ongeveer 90% origineel. Het pijpwerk is voor ongeveer 80% oud. Van het totale pijpbestand is 65 % Naber. Er is ook enig oud pijpwerk van Witte en vermoedelijk Holtgräve aanwezig.
   
Dispositie van het Naber-orgel:  

Hoofdwerk 

 

Bovenwerk

 

Prestant

8'

Gedekte fluit

8'

Bourdon

16'

Fiola di Gamba

8'

Holpijp

8'

Fluit d'amour

4'

Quint

3'

Gemshoorn

2'

Octaaf

4'

   

Woudfluit

2'

   

Cornet

III discant

   

Fluit

4'

   

Dulciaan

8'   B / D

   
       

Koppeling

     

Tremulant

     

Aangehangen pedaal

   

 

   

   
   

Foto's: Evert v.d. Worp © 2013

   

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück