Akkrum, Vm Doopsgezinde Kerk
   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

Foto's: Willemijn Hissink © 2014

   
   
bullet Het orgel van Van Dam uit 1871 werd in later jaren enigszins gewijzigd. Eppinga voerde in 1967 een restauratie uit, waarbij het originele Van Dam-concept werd hersteld. Hij verving de Viola 8' van het Hoofdwerk door een Quint-Prestant 3' en de Cornet III sterk door een Mixtuur III sterk. Op het Bovenwerk werd een Terts geplaatst in plaats van de Aeoline 8'. Het is echter de vraag of al deze wijzigingen wel de oorspronkelijke situatie hebben hersteld. Zowel de Viola als de Cornet waren waarschijnlijk van Van Dam. In 2004 is het orgel door Hendriksen & Reitsma gerestaureerd. Zij plaatsten een nieuwe Cornet III sterk en een Gemshoorn 2' op de plaats van de Terts. Ook werd de Quintprestant vernieuwd.
bullet Het kerkgebouw is sinds oktober 2007 gesloten voor de eredienst. Het is tegenwoordig in gebruik als bloemenhandel. Een groot deel van het kerkinterieur (preekstoel, banken, kroonluchters en orgel) is nog aanwezig.
bullet Het sleepladen-orgel is volledig mechanisch. De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend. De toonhoogte is a' = 435 Hz. en de winddruk is 61 mm waterkolom.
   
   
Hoofdwerk: C - g'''     Bovenwerk: C - g'''    Pedaal: C - d'   
Bourdon 16' Salicionaal 8' - C-E uit Fluit Dolce Aangehangen  
Prestant 8' Viool de Gambe 8' - C-H uit Fluit Dolce    
Holpijp 8' Fluit Dolce 8'    
Octaaf 4' Fluit Travers 4' Koppelingen:   
Roerfluit 4' Gemshoorn 2' - 2004 Hoofdwerk - Bovenwerk  
Quintprestant 3' - 2004 Voxhumana 8'    
Octaaf 2' Tremulant      
Cornet III sterk (discant) - 2004        
Trompet 8' (gedeeld)        

 

 

   

Home
Terug naar vorige pagina / Back to last page / Zurück