Cothen, Sint Petrus & Pauluskerk
   
   

   
   

Foto: Nico van Duren 2012

   
   
bullet Op 5 november 1896 nam men in Den Haag de Gereformeerde Oosterkerk in gebruik. In het gebouw plaatste de firma Koch in 1899 een orgel. Het had een zogenaamd Engels front, met uitstekende frontpijpen. Het orgel had pneumatische sleepladen, maar wel een mechanische toetstractuur. Het werk was niet echt goed van kwaliteit, zodat er veel problemen met het instrument waren. In 1917 heeft Martin Vermeulen een nieuwe speeltafel geplaatst en de mechaniek gereviseerd en pneumatisch gemaakt. Toch bleef het gebrekkig orgel. Een vrijwilliger uit de kerkelijke gemeente voerde enkele wijzigingen uit in de windvoorziening, maar dat leverde nog meer problemen op. Uiteindelijk is het instrument gereviseerd door Gerrit van Leeuwen. Het instrument bleef daarna redelijk goed bespeelbaar. De Oosterkerk werd in 1962 gesloten. Sinds 1969 was het gebouw in gebruik als HOT-theater. Rond 1995 is het gesloopt.
bullet Het orgel is verkocht aan de Magnalia-De-Kerk, Albardastraat 67 in Schiedam (Nieuwland). Hier is het na ingrijpende wijzigingen in 1964 geplaatst door Fonteijn & Gaal. Als adviseurs waren de heren W.A. Houtman en G. v.d. Schoor betrokken. In 1995 is het instrument door de firma Slooff gerestaureerd en uitgebreid . Het heeft een nieuw front gekregen. De Magnalia-De-Kerk is na een laatste kerkdienst op 11 september 2011 gesloten.
bullet In februari 2012 is het orgel door Nico van Duren gedemonteerd. Het is hierna in de Sint Petrus en Pauluskerk in Cothen opgebouwd. De orgelkas is aangepast aan de nieuwe ruimte. Uit het vorige orgel van Cothen is een register overgenomen in het Koch-orgel. Op zaterdag 30 juni 2012 is het orgel in gebruik genomen. Het orgel werd bespeeld door Gerard Goossens. Het oude orgel van Cothen is gesloopt.
   
   
Manuaal I: C - g'''  Manuaal II: C - g'''  Pedaal: C - f'  Koppelingen:   
Prestant 8' Holpijp 8' Open Subbas 16' Manuaal I - Manuaal II  
Holpijp 8' Vox Celeste 8' Bourdon 16' Pedaal - Manuaal I  
Octaaf 4' Viola 8' Gedekt 8' Pedaal - Manuaal II  
Roerfluit 4' Prestant 4' Principaal 8' Pedaal - Manuaal II 4'  
Quint 2 2/3' Fluit 4' Octaaf 4'    
Octaaf 2' Quint 2 2/3' Fagot 16' Speelhulpen:   
Mixtuur III-IV sterk Woudfluit 2' Trompet 8' - gecombineerd met fagot Tremulant  
Trompet 8' Scherp III sterk     1 vrije combinatie  
Cornet 4' Sesquialter II sterk     Automatisch pedaal  
    Hobo 8'        

 

 

   

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurck