Montfoort, Grote of St. Janskerk, Koororgel
Utrecht

   
   

   
   

 Foto: Kees van den End © 2015

   
   
bulletHet koororgel in de Grote of St. Janskerk te Culemborg is rond 1840 gebouwd door een onbekende orgelbouwer. Het werd in 1919 door de firma Standaart in de Gereformeerde Kerk te Vijfhuizen geplaatst. Waar het voor dat jaar heeft gestaan is niet bekend. In het voorjaar van 1940 is het instrument gerestaureerd en werd een electrische windmotor geplaatst. In later jaren kwam het in particulier bezit, waarna het in 1968 in de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te Nijkerk is geplaatst. De firma Elbertse restaureerde het orgel in 1972.
 
bulletHet instrument werd in 1984 verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk, Ridderstraat 25 in Culemborg, waar het door Hendriksen & Reitsma eind 1985 is geplaatst. Er is een nieuwe kap gemaakt voor het orgel, ter vervanging van de niet oorspronkelijke en niet passende kap die aanwezig was. Op 31 oktober 1985 nam men het orgel in gebruik. Het 'nieuwe' orgel is in de plaats gekomen van een unit-orgel van Arie Verduyn uit Slikkerveer, dat gesloopt is.
 
bulletIn 2006 startte de bouw van een nieuwe kerk aan de Prijsseweg, dat op 25 mei 2007 in gebruik is genomen. Het orgel uit de oude kerk is niet overgeplaatst maar is aan de firma Hendriksen & Reitsma verkocht. Het mechanische sleeplade-orgel werd in 2015 als koororgel geplaatst in de Grote Kerk in Montfoort.
   
   
  Manuaal: C - f'''
Prestant 8'
Holpijp 8'
Viola 8'
Voix Céleste 8'
Octaaf 4'
Fluit 4'
Octaaf 2'
Cornet IV sterk (discant)
Tremulant

Pedaal: C - d'
Aangehangen
   
   
   

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück