Rotterdam, Waalse Kerk
Zuid-Holland

   
   

   
   

 Foto: Willemijn Hissink © 2015

   
   
bullet Christian Gottlieb Friedrich Witte bouwde in 1865 een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Waalse Kerk (Église Wallonne) in Rotterdam. Het oude instrument werd aan de Hervormde Gemeente in Numansdorp verkocht. Op 3 september 1865 nam men het Witte-orgel in gebruik, waarna op 8 september een eerste concert volgde door Samuel de Lange jr. In 1912 verving J. De Koff de Octaaf 8' van het pedaal door een gedekte Subbas 16' van grenenhout, die zachter klonk dan de Subbas van Witte.
bullet Het orgel bleef verder geheel ongewijzigd totdat de gemeente in 1924 naar een nieuw gebouw aan de Schiedamse Singel, ontworpen door de architect Jan Verheul Dzn. verhuisde. De firma De Koff plaatste het orgel over. Wegens plaatsgebrek moest het helemaal anders worden opgesteld, en de pedaallade werd vervangen door een pneumatische kegellade. Dit betekende tevens het verlies van de Subbas uit 1912 en de Trombone 8'. De Koff verving de Dulciaan door een Hobo, alhoewel dit ook later gebeurd kan zijn. Het front werd vervangen door een vrijwel nieuw front naar ontwerp van Verheul. Op 13 september 1924 werd het instrument samen met de nieuwe kerk officieel in gebruik genomen.
bullet Een uitgebreide restauratie in 1988 door Van Vulpen bracht het instrument weer gedeeltelijk terug in de oude staat. De Hobo werd nu weer vervangen door een Dulciaan in Witte-factuur. Ook werd de zwelkast verwijderd. Op 11 december 1988 werd het gerestaureerde orgel weer in gebruik genomen tijdens een feestelijke kerkdienst, waarbij dhr. G. Albert van Dongen het orgel bespeelde, gevolgd door een concert door Geert Bierling.
   
   
Hoofdwerk: C - f'''  Bovenwerk: C - f'''  Pedaal: C - d'  Koppelingen:  
Grondstemmen:    Prestant 8' Subbas 16' - 1924 Manuaalkoppel  
Bourdon 16' Holfluit 8'  Fluit 8' Pedaal - Hoofdwerk  
Prestant 8' Gamba 8' Octaaf 4'    
Roerfluit 8' Salicet 4' Basson 16' Speelhulpen:   
Violon 8' Roerfluit 4'     Pianotrede (Hoofdwerk  
Octaaf 4' Gemshoorn 2'        
Combinatiestemmen:    Dulciaan 8' - 1988        
Fluit 4'            
Quint 3'            
Woudfluit 2'            
Mixtuur III-IV sterk (2')            
Trompet 8'            

 

 

   

Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück