Nieuw-Beijerland, Dorpskerk
Zuid-Holland

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

   
   

Foto's: Willemijn Hissink © 2017

   
   
bullet Voor de in 1890/1891 gebouwde Gereformeerde Kerk, Fenneweg 9 te Hantum werd in 1899 bij H. van der Zee te Makkum een orgel gekocht. Tijdens de ingebruikname in september 1899 werd het instrument door de leverancier bespeeld. Er waren geregeld reparaties nodig, zodat het orgel al in 1912 werd vervangen door een werk van de firma Van Dam. In 1963 werd het orgel gereviseerd door de firma Vaas & Bron.
bullet Na de vorming van de Protestantse Kerk Nederland is de Gereformeerde Kerk na een laatste kerkdienst op 21 oktober 2007 gesloten. Het orgel werd in november 2011 te koop aangeboden via Marktplaats. Het was eigendom van een particulier. Het is gekocht door Rini Wimmenhove, die het heeft opgeslagen in afwachting van mogelijke herplaatsing.
bullet Eind 2015 is gestart met een restauratie, waarna het orgel is geplaatst in de Hervormde Dorpskerk in Nieuw-Beijerland. Bij de restauratie is het orgel met een tweede klavier en een vrij pedaal uitgebreid. Het tweede klavier is als dwarswerk geplaatst, en bestaat uit materiaal van Knipscheer. Op het hoofdwerk is een tongwerk geplaatst. Op 15 september 2017 is het orgel in gebruik genomen. Bij deze gelegenheid werd het bespeeld door Lennart Morée en Johan Verzendaal. Adviseur bij de werkzaamheden was Dirk Bakker.
bullet Het vervangt een Verschueren-orgel dat naar België is verkocht.
bullet De stemmingstemperatuur is evenredig zwevend, de toonhoogte is a' = 435 Hz. bij 20 graden, en de winddruk is 66 mm waterkolom.
bullet De windvoorziening bestaat uit een dubbelvouws magazijnbalg met 2 schepbalgen en pompboom (alles origineel) en een windmotor in dempkist naast de orgelkas.
   
   
Manuaal 1: C - g''' Bovenklavier of Nevenwerk: C - f''' Pedaal:  C-h° Werktuiglijke Registers:  
Bourdon 16' Discant (op kantsleep) Viool de Gambe 8' Discant Subbas 16' Manuaalkoppel  
Prestant 8' Fluit Dolce 8' Bas     Windlosser - klein knopje links onder de klavieren
Violon 8' Fluit Dolce 8' Discant        
Holpijp 8' Fluit d'Amour 4'        
Octaaf 4' Woudfluit 2'        
Fluit 4' Quintfluit 3 sterk Bas        
Octaaf 2' Quintfluit 3 sterk Discant        
Mixtuur 3-4 sterk Discant Tremulant inliggend        
Trompet 8' Bas            
Trompet 8' Discant            

 

 
   

Home
 Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück