Rijnsaterwoude
Huisorgel ir. H. Kooiker, Engels chamberorgan

Het orgel heeft geen pedaal, en ook geen windmotor. De organist moet een balgentrede steeds bedienen om lucht voor de pijpen te krijgen.

De grote pijp is van de toets CG, en is van de quintadeen 8. Links naast de toets C-groot is nog een toets, en die bedient de ventielen van de Contra-G tonen. Het ziet er nu nog ruim uit in de orgelkas, maar dat zal veranderen zodra het zwelwerk erin geplaatst wordt. En dan zal ook de bovenkant van het orgel dicht zijn.

Dit orgel had oorspronkelijk anderhalf klavier. Het halve klavier behoorde bij een zwelwerk. Bij latere werkzaamheden is het halve klavier verdwenen. Henk Kooiker is bezig het klavier te reconstrueren. De toetsen zijn er al, maar het toetsbeleg komt nog. Niet alleen het klavier moest worden gereconstrueerd, ook het kleine zwelwerkje. Op foto boven is de windlade zichtbaar, en op foto onder de zwelkast compleet met zweldeurtjes. Er komen zo'n 7 registers in.

En zo komt de nieuwe zwelkast er uit te zien.

Dispositie: (klavieromvang: CG, C-e3)
Great Organ:
Stopped Diapason 8
Open Diapason 4
Fifteenth 2
Sesquialter II bass
Cornet II treble
Bassoon 8 *
Swell Organ:
Open Diapason 8
Stopped Diapason 8 *
Octave 4 *
Cornet II * 
Hautbois 8 *
Tremulant
Afsluiter
Bijzonderheden:
De met * gemerkte registers moeten nog door Henk gereconstrueerd worden. De vulstemmen van het Great zijn al gereconstrueerd, de overige stemmen zijn oud, ca. 1730.


Home
Terug naar vorige pagina / to last page / Zurück